Subratllar és un crim contra el coneixement compartit. No en formis part.
T’has aturat a reflexionar sobre les conseqüències de subratllar o fer anotacions als llibres de la biblioteca?
Si has comès mai aquest crim, és el moment de canviar.
Quan subratlles o escrius als llibres de la biblioteca, crees barreres que impedeixen l’accés a la informació a les persones amb necessitats especials.
Fomenta el coneixement compartit i no subratllis!
Segueix la pista...
Aquest projecte, guardonat amb el 2n premi de la II Convocatòria dels Premis Agenda 2030 (de l'Oficina de Coorperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, i la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques del GOIB) reforça el compromís de la UIB amb una lectura accessible, inclusiva i sense barreres per a tota la comunitat universitària.
Per què no he de fer malbé els llibres?
El fet que un llibre estigui marcat, subratllat o escrit, pel que fa a l’accés a la còpia impresa, pot suposar que una persona amb necessitats especials o amb dificultats d’aprenentatge no pugui llegir-lo, ja que les marques constitueixen un element de distracció que els dificulta l’atenció i comprensió del text. Això els passa, per exemple, a les persones diagnosticades amb dislèxia.
Pel que fa a l’accés a la còpia digital, quan el text dels llibres no està en bon estat, les eines de digitalització no poden processar el text de manera adequada, n’impedeixen el canvi de format i, per tant, la garantia d’accés a la informació a aquelles persones que tan sols poden accedir-hi en aquest format, com ara les persones cegues o amb dificultats motrius.
Què he de fer?
Ajudar a preservar els llibres de la biblioteca és una de les accions fonamentals per garantir el dret d’accés a la informació. Aquesta accessibilitat és essencial per a una educació inclusiva, equitativa i sense barreres.
Practicar la cultura del respecte pels llibres és sinònim de garantir que ningú no quedi enrere. A més, és un acte de solidaritat i empatia amb tots els membres de la comunitat universitària. Finalment, és també un gest de sostenibilitat, pel que fa a la conservació i el no consum de recursos.
Quin dret he de garantir?
El dret d'accés a la còpia digital per a persones amb discapacitat visual o altres dificultats es troba recollit al Tractat de Marràqueix. Evitar subratllar els llibres contribueix a garantir aquest dret, i fa que el contingut bibliogràfic romangui accessible i llegible per a tothom. Així doncs, malmenar els textos de la biblioteca dificulta l’experiència educativa de membres de la comunitat universitària.
No subratllar: un valor afegit
Aquesta campanya s'alinea amb diversos Objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Cada un contribueix a garantir l’accés universal a la lectura, elimina les barreres i assegura una educació inclusiva, equitativa i accessible per a tothom.
L'Àrea de Biblioteca, Documentació i Arxiu ha liderat aquesta campanya de conscienciació transversal i hi ha implicat les companyes i companys de l’Oficina Universitària de Suport a Persones amb Necessitats Especials, el Servei de Recursos Audiovisuals i el Servei d’Identitat i Cultura Institucional, per promoure els valors propis de la UIB: la sostenibilitat, el compromís social i la pluralitat com a bé.
#NoSubratllis #UIBaccessible