Preguntes freqüents sobre recursos electrònics

Quins recursos electrònics tenim al Servei de Biblioteca i Documentació?

Quins recursos electrònics tenim al Servei de Biblioteca i Documentació?

Com he d'accedir a aquests recursos?

Com he d'accedir a aquests recursos?

La manera d'accedir al format electrònic és mitjançant el catàleg. El catàleg us donarà tota la informació necessària, com ara: si es necessita clau d'accés per entrar-hi, anys disponibles i les diverses formes d'accedir a les plataformes. Per exemple, hi ha diferents maneres per accedir a les revistes electròniques. Trobareu informació més detallada al següent enllaç.

Com s'accedeix als recursos electrònics des de l'ordinador de casa?

Com s'accedeix als recursos electrònics des de l'ordinador de casa?

Si no estau connectats a un ordinador de la xarxa de la UIB i voleu accedir als recursos electrònics, heu de tenir les credencials de la UIBDigital.

Hi ha dues maneres d'accedir-hi:

1. Des de la pàgina web, accedint primer al vostre compte d'usuari i quan intenteu accedir a un recurs electrònic, el sistema ja us reconeixerà com a usuari.
  2. Ja dins la fitxa d'un recurs, quan cliqueu l'enllaç (sempre a través del nostre catàleg), el sistema us demanarà el nom d'usuari i clau d'accés. Una vegada reconegut pel nostre sistema, podreu tornar al catàleg i clicar l'enllaç que us portarà a la web del recurs elegit.

Registre d'academic search premier

credencials uibdigital

Si teniu problemes amb el registre, acudiu al taulell de la vostra biblioteca o consultau al Servei de Deman@ la biblioteca respòn.

Per què no tenim totes les revistes en versió paper i versió electrònica?

Per què no tenim totes les revistes en versió paper i versió electrònica?

Depèn de la subscripció que tingui la biblioteca, en format paper o electrònic.

Per què no tenim accés a tots els números de les revistes que apareixen a les webs?

Per què no tenim accés a tots els números de les revistes que apareixen a les webs?

La cobertura de les revistes electròniques depèn de les subscripcions que tinguem i les restriccions que ens posin els editors.

Tota aquesta informació la tindreu en el registre de la revista. Pot haver-hi diferents casos:

1. Tenim la subscripció a la revista des d'un any en concret fins a l'actualitat.

Imatge de revista en subscripció

2. Ja no estam susbcrits a la revista, però ens deixen consultar el text complet de la publicació dels anys que hi vàrem estar subscrits.

Exemple fondos

3. És d'accés obert i tenim accés al text complet o a una part.

open acces exemple

Puc utilitzar els articles electrònics per crear el meu arxiu personal?

Puc utilitzar els articles electrònics per crear el meu arxiu personal?

Moltes de les llicències posen restriccions en l'ús dels seus arxius. Baixar i imprimir un número sencer d'una revista pot estar prohibit o pot estar restringit a un ús acadèmic. La majoria de llicències o acords deixen baixar només els articles i allotjar-los a l'ordinador personal. A vegades posen restriccions respecte a la redistribució a col·legues via web o ftp. Recordau que cal fer un ús d'aquests recursos respectuós amb els drets de propietat intel·lectual. En cas de citació de materials extrets d'aquests recursos, se n'ha d'indicar la font i l'autoria.

Les llicències de contractació d'aquests recursos només permeten l'accés als membres de la comunitat universitària de la UIB (estudiants, PDI, PAS).

Com es pot aconseguir la clau d'accés?

Com es pot aconseguir la clau d'accés?

Algunes revistes o bases de dades us demanaran una clau d'accés. En principi, la majoria de recursos no necessiten autorització mitjançant contrasenya, ja que funcionen per reconeixement IP. Només uns quants recursos requereixen claus d'accés, i això ho posarà al registre bibliogràfic, on trobareu la informació que necessitau per demanar la contrasenya.

Per a consultar vosaltres mateixos la clau d'accés, només heu de pitjar l'enllaç "Per obtenir la contrasenya". S'obrirà una finestra, i si sou usuaris de la biblioteca haureu de posar les dades que us demana el sistema per tenir accés a la pàgina de contrasenyes. Si no us funciona la clau proporcionada, contactau amb Subscripcions i Adquisicions o 971 17 27 54 .

Hi ha proveïdors com UniversiTEA o Scifinder que exigeixen que l'usuari primer s'identifiqui com a membre de la UIB per donar-li-hi accés o facilitar-li les contrasenyes. Habitualment, demanen un correu institucional que demostri que s’és membre de la UIB (nom.llinatge@uib.cat o nom.llinatge1@estudiant.uib.cat) amb qualsevol dels tres dominis (.eu, .es, .cat).

Si voleu més informació sobre el correu per als alumnes anau al següent enllaç: https://www.cti.uib.cat/Servei/Cataleg_serveis/Microsoft-Office-365/

Per què hi ha diverses vies d'accés?

Per què hi ha diverses vies d'accés?

Una revista, pot ser que es trobi indexada a diferents bases de dades, a les quals, la biblioteca té accés, però no a totes tenim la mateixa cobertura de anys.

Quins són els avantatges i els desavantatges d'una subscripció electrònica?

Quins són els avantatges i els desavantatges d'una subscripció electrònica?

Entre els avantatges, podem dir que l'accés inclou vint-i-quatre hores al dia, set dies a la setmana, no necessita espai físic a la biblioteca, permet fer cerques.

Entre els desavantatges, tenim la incertesa d'un accés permanent, el desig de fer una ullada a la versió en paper, la percepció d'inestabilitat de la web, etc.

Per què em demanen una clau d'accés i/o no em deixen consultar el text complet?

Per què em demanen una clau d'accés i/o no em deixen consultar el text complet?

Pot ser a causa d'una sèrie de problemes:

No tenim la revista en subscripció.

L'ordinador des del qual intentam accedir-hi no està autoritzat.

El volum o número que necessitam no entra en l'acord subscrit.

El servidor de l'editor/distribuïdor pot tenir problemes tècnics propis.

Hi ha moltes persones que intenten accedir al mateix servidor al mateix temps.

A principi d'any pot passar que l'editor encara no hagi processat les comandes i hi pot haver endarreriments en les autoritzacions electròniques.

La UIB ha cancel·lat la subscripció.

Com s'han d'activar les galetes (cookies)?

Com s'han d'activar les galetes (cookies)?

En cas de no poder accedir a una revista, és convenient comprovar que teniu activades les galetes al vostre navegador. Seguidament teniu les instruccions per fer-ho.

Internet Explorer

• Feu clic a opción d'Internet.
  • Seleccionau Privadesa.
  • Accepta totes les galetes.

Firefox

• Feu clic al menú d'opcions.
  • Seleccionau Privacitat.
  • Marcau la casella "Accepta galetes dels llocs web"

Google Chrome

• Feu clic al menú Configuració.
  • Privadesa i seguretat.
  • Configuració del contingut.
  • Galetes.

Menús emergents (pop up) al nostre navegador?

Menús emergents (pop up) al nostre navegador?

Actualment, molts de navegadors d'Internet bloquegen l'aparició de finestres emergents per evitar la publicitat no desitjada. Això fa que els menús emergents de les bases de dades o altres webs del nostre interès ens desapareguin de la visió. Per tant, si volem tenir tota la informació, hem de desactivar l'opció que ens bloqueja els menús emergents totalment o selectivament.

Internet Explorer

• Feu clic a opción d'Internet.
  • Seleccionau Privadesa.
  • Deshabilitar l'opció "Activa el bloquejador de finestres emergents".

Firefox

• Feu clic al menú d'opcions.
  • Seleccionau contingut.
  • Finestres emergents > Deshabilitar l'opció "Bloca les finestres emergents"

Google Chrome

• Feu clic al menú Configuració.
  • Privadesa i seguretat.
  • Configuració del contingut.
  • Finest. emergents i redireccions > Deshabilitar l'opció "Bloquejat"

Instruccions per a l'acceptació del certificat de seguretat en els navegadors

Instruccions per a l'acceptació del certificat de seguretat en els navegadors

Quan intenteu accedir a una pàgina Web, és possible que us aparegui una pantalla que hi impedeixi l'accés. En realitat no hi impedeixen l'accés, sinó que recomanen no accedir-hi. Hi ha certificats de seguretat que no són vàlids per a alguns navegadors; per tant, el missatge "Existeix un problema amb el certificat de seguretat d'aquest lloc web" no representa cap error en l'accés al servidor, només indica que el lloc no es troba a la llista de llocs segurs reconeguts pel navegador.

Validar certificat a Google Chrome

chromechrome

Validar certificat en Mozilla Firefox

FirefoxFirefoxValidar certificat a Internet Explorer

InternetValidar certificat a Safari

Safari

Quin software es necessita per poder accedir a la informació en format electrònic?

Quin software es necessita per poder accedir a la informació en format electrònic?

Hi ha bases de dades que requereixen les darreres versions de navegadors i/o lectors de documents. Si tenim un navegador amb una versió antiga, pot ser que no visualitzem bé les pàgines web o no ens deixi fer algunes coses.