La Biblioteca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Heu vist l’espai que cada biblioteca de la UIB destina a difondre els ODS?

Amb el cartell La Biblioteca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i els 5 cubs que l'acompanyen pretenem posar en valor tot allò que, com a biblioteca universitària i científica, estam fent i tenim la intenció de fer per avançar cap al desenvolupament sostenible.

A la biblioteca hem començat a treballar en els objectius més relacionats amb la nostra tasca, tant pel que fa al personal bibliotecari com als serveis que oferim. Aquests són:

Educació de Qualitat   Indústria   Ciutats   Consum   Pau

 

Els ODS són 17 objectius per transformar el món que s’han d’assolir abans de l’any 2030. Són un pla d’acció adoptat pels 193 Estats membres de les Nacions Unides l’any 2015. S’agrupen en 5 eixos principals, les “5 P” que corresponen a les diferents dimensions del desenvolupament sostenible: Persones (People), Planeta (Planet), Prosperitat (Prosperity), Pau (Peace) i Pactes (Partnership).

ods

Us convidam a veure el vídeo La Biblioteca amb els ODS, t'hi sumes?

L'Àrea de Biblioteca, Documentació i Arxiu s'alinea així amb el treball del Pla Estratègic de la UIB (2023-2027): "Les universitats tenen un compromís amb la societat per a promoure el desenvoluament sostenible de les seves tres activitats principals: formar els futurs professionals que poden participar en la sensibilització i la promoció d'aquest valor; generar coneixements per permetre el desenvolupament sostenible, i traslladar aquests coneixements a la societat en forma de productes i solucions innovadores" (D01).

L'Àrea s'hi suma a través de dues accions:

  •  R07. A1. Establir un procediment adequat per gestionar les dades d'investigació generades a la UIB. A través dels principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable i Reusable) per incrementar-ne la localització, accessibilitat, interoperabilitat i reusabilitat (ODS 16. Meta: Accés públic a la informació).l
  • R07. A3. Fer activitats formatives sobre ciència oberta. Desenvolupar un pla formatiu sobre ciència oberta (ODS 4. Meta: Accés igualitari a una formació de qualitat).

L’Àrea de Biblioteca, Documentació i Arxiu comença a treballar amb els ODS a partir de la I convocatòria dels Premis Agenda 2030 (de l'Oficina de Coorperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, i la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat del GOIB), en què guanya el segon premi pel projecte Sensibilització i difusió dels ODS que estan relacionats amb la biblioteca universitària.

 

La Biblioteca amb els ODS