Preguntes freqüents sobre recursos electrònics

Quins recursos electrònics tenim al Servei de Biblioteca i Documentació?

• Bases de dades
  • Revistes
  • Llibres
  • Diccionaris i enciclopèdies
  • Premsa
  • ..Etc

Com he d'accedir a aquests recursos?

La manera d'accedir al format electrònic és mitjançant el catàleg. El catàleg us donarà tota la informació necessària, com ara: si es necessita clau d'accés per entrar-hi, anys disponibles i les diverses formes d'accedir a les plataformes.

Com s'accedeix als recursos electrònics des de l'ordinador de casa?

Heu de tenir en compte que hi ha recursos que no estan disponibles des de fora de la UIB per motius tècnics, llicències d'ús i altres condicions específiques. A la fitxa bibliogràfica s'especificarà si el recurs electrònic és o no accessible des de fora de la UIB.

Si no estau connectats a un ordinador de la xarxa de la UIB i voleu accedir als recursos electrònics, heu d'entrar a la pàgina web de la biblioteca i accedir al vostre compte d'usuari. El sistema us demanarà el nom i clau d'accés. Una vegada reconegut pel nostre sistema, podreu anar al catàleg i clicar l'enllaç que us portarà a la web del recurs elegit.

Si no teniu creat el vostre compte d'usuari, podeu fer-ho seguint les instruccions per activar el compte d'usuari.

Per què no tenim totes les revistes en versió paper i versió electrònica?

A vegades les revistes electròniques estan incloses al preu de la versió impresa. D'altres, com un valor afegit. Però hi ha editors, de cada vegada més, que cobren un percentatge addicional per l'accés electrònic. Alguns editors donen accés gratuït per un període de temps limitat o de vegades deixen accessibles només uns quants volums o números de les publicacions.

La biblioteca també se subscriu a revistes només en format electrònic, és a dir, que ha prescindit de la versió en paper.

Per què no tenim accés a tots els números de les revistes que apareixen a les webs?

L'editor és qui determina quins números estan disponibles o no, i si s'ha de pagar o no per l'històric. Per exemple, en el cas d'EBSCOHost, tenim la restricció d'uns períodes d'embargament, això vol dir que la base de dades no dóna accés al text complet de tots els anys.

Puc utilitzar els articles electrònics per crear el meu arxiu personal?

Moltes de les llicències posen restriccions en l'ús dels seus arxius. Baixar i imprimir un número sencer d'una revista pot estar prohibit o pot estar restringit a un ús acadèmic. La majoria de llicències o acords deixen baixar només els articles i allotjar-los a l'ordinador personal. A vegades posen restriccions respecte a la redistribució a col·legues via web o ftp. Recordau que cal fer un ús d'aquests recursos respectuós amb els drets de propietat intel·lectual. En cas de citació de materials extrets d'aquests recursos, se n'ha d'indicar la font i l'autoria.

Les llicències de contractació d'aquests recursos només permeten l'accés als membres de la comunitat universitària de la UIB (estudiants, PDI, PAS).

Com es pot aconseguir la clau d'accés?

Algunes revistes o bases de dades us demanaran una clau d'accés. En principi, la majoria de recursos no necessiten autorització mitjançant contrasenya, ja que funcionen per reconeixement IP. Només uns quants recursos requereixen claus d'accés, i això ho posarà al registre bibliogràfic, on trobareu la informació que necessitau per demanar la contrasenya.

Per a consultar vosaltres mateixos la clau d'accés, només heu de pitjar l'enllaç "Per obtenir la contrasenya". S'obrirà una finestra, i si sou usuaris de la biblioteca haureu de posar les dades que us demana el sistema per tenir accés a la pàgina de contrasenyes. També podeu telefonar a Subscripcions i Adquisicions (971 17 27 54) o demanar la clau a qualsevol biblioteca.

Hi ha proveïdors com UniversiTEA o Scifinder que exigeixen que l'usuari primer s'identifiqui com a membre de la UIB per donar-li-hi accés o facilitar-li les contrasenyes. Habitualment, demanen un correu institucional que demostri que s’és membre de la UIB (nom.llinatge@uib.cat o nom.llinatge1@estudiant.uib.cat) amb qualsevol dels tres dominis (.eu, .es, .cat).

Si voleu més informació sobre el correu per als alumnes anau al següent enllaç: https://www.cti.uib.cat/Servei/Cataleg_serveis/Microsoft-Office-365/

Per què hi ha diverses vies d'accés?

El fet de posar dos o més enllaços és perquè si un sistema falla, es pugui obtenir accés per un altre lloc.

Quins són els avantatges i els desavantatges d'una subscripció electrònica?

Entre els avantatges, podem dir que l'accés inclou vint-i-quatre hores al dia, set dies a la setmana, no necessita espai físic a la biblioteca, permet fer cerques. Entre els desavantatges, tenim la incertesa d'un accés permanent, el desig de fer una ullada a la versió en paper, la percepció d'inestabilitat de la web, etc.

Per què em demanen una clau d'accés i/o no em deixen consultar el text complet?

Pot ser a causa d'una sèrie de problemes:

• L'accés gratuït ha acabat sense avís previ de l'editor.
  • L'ordinador des del qual intentam accedir-hi no està autoritzat.
  • El volum o número que necessitam no entra en l'acord subscrit.
  • El servidor de l'editor/distribuïdor pot tenir problemes tècnics propis.
  • Hi ha moltes persones que intenten accedir al mateix servidor al mateix temps.
  • A principi d'any pot passar que l'editor encara no hagi processat les comandes i hi pot haver endarreriments en les autoritzacions electròniques.
  • La UIB ha cancel·lat la subscripció.

Com s'han d'activar les galetes (cookies)?

En cas de no poder accedir a una revista, és convenient comprovar que teniu activades les galetes al vostre navegador. Seguidament teniu les instruccions per fer-ho.

Internet Explorer

• Feu clic al menú Herramientas / Tools i seleccionau Internet options.
  • Seleccionar l'opció Privacidad / Privacy.
  • Acceptar Cookies.

Firefox

• Feu clic al menú Herramientas i seleccionau Opciones.
  • Seleccionau Privacidad.
  • Marcau la casella d'habilitar Cookies.

Menús emergents (pop up) al nostre navegador?

Actualment, molts de navegadors d'Internet bloquegen l'aparició de finestres emergents per evitar la publicitat no desitjada. Això fa que els menús emergents de les bases de dades o altres webs del nostre interès ens desapareguin de la visió. Per tant, si volem tenir tota la informació, hem de desactivar l'opció que ens bloqueja els menús emergents totalment o selectivament.

Internet Explorer

• Feu clic al menú Herramientas / Tools i seleccionau Opciones de Internet / Internet options.
  • Seleccionar l'opció Privacidad / Privacy.
  • Deshabilitar l'opció Bloquear elementos emergentes.

Firefox

• Feu clic al menú Herramientas i seleccionau Opciones.
  • Seleccionau Contenido.
  • Deshabilitar l'opció Bloquear ventanas emergentes.

Instruccions per a l'acceptació del certificat de seguretat en els navegadors

Quan intenteu accedir a una pàgina Web, és possible que us aparegui una pantalla que hi impedeixi l'accés. En realitat no hi impedeixen l'accés, sinó que recomanen no accedir-hi. Hi ha certificats de seguretat que no són vàlids per a alguns navegadors; per tant, el missatge "Existeix un problema amb el certificat de seguretat d'aquest lloc web" no representa cap error en l'accés al servidor, només indica que el lloc no es troba a la llista de llocs segurs reconeguts pel navegador.

Validar certificat en Mozilla Firefox

Validar certificat en Mozilla Firefox

Validar certificat en Mozilla Firefox

Validar certificat a Internet Explorer

Finestra d'error de certificat a Internet Explorer

Validar certificat a Safari

Finestra de certificat no vàlid a Safari

Quin software es necessita per poder accedir a la informació en format electrònic?

Hi ha bases de dades que requereixen les darreres versions de navegadors i/o lectors de documents. Si tenim un navegador amb una versió antiga, pot ser que no visualitzem bé les pàgines web o no ens deixi fer algunes coses.

Per obtenir més informació:
Daisy Chiang o telefonau al 971 17 27 54.